
Annas lilla postilla
Experiment
10.12.2017 01:30Jag har kommit en god bit på väg i rökelsetillverkningen. Nu ska den bara torka ett par veckor och sedan är det dags att testa om den fungerar eller inte. Smeten luktar i alla fall väldigt gott och fungerar just nu som juldoftspridare i hemmet.
Som sagt, så hittade jag aldrig något exakt recept att följa till punkt och pricka. Så jag gjorde ett eget, baserat på vad jag läst i olika bloggar och trådar på nätet. Receptet består av tre delar:
Torkad kåda som mortlats till pulver
En kryddblandning som också den mortlats till pulver.
I min blandning använde jag kryddnejlika, kanel, lagerblad, ingefära och clementinskal
Ingefäran och clementinskalen hade jag finrivit och torkat innan de hamnade i morteln.
Russin som blötlagts i rödvin under ett dygn
Därefter kramade jag ur så mycket vätska jag kunde och finhackade/mosade dem sedan till en någorlunda slät smet.
Sedan tog jag en halv deciliter av varje och blandade ihop till en deg tillsammans med en matsked honung. Degen rullade jag till små kulor som alltså ska torka innan de används.
Här bör klämmas in ett varningens ord på vägen - kådan är klibbig, även om den torkat. Cillit Bangs köksspray får dock bort det mesta...
Hur tänder man då sedan sin hemgjorda rökelse? Enligt vad jag läst mig till så kan man göra på två olika sätt. Antingen lägger man sin lilla rökelseklutt på en bit glödande kol eller så tänder man fyr på den och släcker sedan lågan så fort det börjat glöda i degen.
Man ska tydligen också kunna göra rökelsepinnar genom att linda in en smal sträng av smeten i ett papper och sedan vrida den till en spiral. Har sparat en bit deg för att prova det också.
—————