
Annas lilla postilla
På gång i köket
07.12.2017 01:59För tillfället har jag en del märkliga saker i köket. Sånt som inte är meningen att man ska äta utan som istället är tänkt att eldas upp.
Tomas när en dröm om att någon gång i livet få till en brasa med hjälp av bara eldstål och naturmaterial. Hitintills har det inte gått något vidare...
Men nu har jag av säker källa fått veta hur man ska göra för att lyckas. Man plockar Björkticka, torkar den och river den sedan till ett fint pulver. Pulvret ska tydligen vara extremt lättantännligt och i det ska den lilla gnistan från eldstålet förhoppningsvis landa och få igång processen.
Om man lyckas få fyr på björktickepulvret så behöver man snabbt fylla på med torrt björkfnöske och därefter träflisor och vedpinnar precis som vanligt.
Dessutom har jag fått för mig att jag ska prova att göra egen rökelse. Till det behövs bland annat kåda av något slag. Sålunda ägnade Tomas och jag en stund igår eftermiddag till att gå omkring och samla ihop sådan.
Än så länge har jag inte hittat det där ultimata receptet på rökelse. Man kan tydligen göra på många olika sätt och använda lite av allt möjligt för att få till en doft som man är nöjd med. Somliga gör helt enkelt ett rökelsepulver som får ligga och pyra på en bit glödande kol. Andra gör någon sorts bollar som hålls ihop med ( hör och häpna...) mosade russin som blötlagts i vin. Jag återkommer om det skulle vara så att jag hittar ett recept som jag kan rekomendera...
Min första ingrediens, förutom kådan, är finrivet clementinskal, som också ligger på tork i köket.
—————